Mar. 13, 2018

Timpul si alegerile

Intotdeauna intr-o relatie in care apare gelozia apare si un anumit fel de izolare, in functie de jucatorii acelei povesti. Unii aleg sa nu mai socializeze de teama de a nu face vreo greseala, si respectiv partenerul sa fie linistit ca-si poate supraveghea cu mare atentie prizonierul. Ati putea crede ca, astfel, orice motiv de suparare dispare, asta,  daca nu ati intalnit niciodata o astfel de patologie. De exemplu in situatia aceasta Incriminatorul va  gasi drept potentiala vina,de exemplu,  o persoana care apare la televizor, ca ii face placere vinovatului sa vada persoane agreabile, sau ca sigur are in minte ceva ce nu ar trebui sa aiba. Sau ca, se duce la magazin sau la piata doar ca sa se “intalneasca” cu complicii sai. Pare ireal dar o gelozie dusa la extrem devine ceva greu de imaginat. Sau, uneori, pe langa ca otraveste atmosfera din familie, se extinde si in exterior, la alte rude sau prieteni, fiindca intotdeauna genul acesta de persoane va gasi adepti carora sa le tubure linistea si sa-i atraga in scenariul lor. E important pentru ei sa aiba cu cine comenta toate ideile lor fantasmagorice, cineva care sa le sustina punctul de vedere, fiindca cei din apropiere devin niste semidusmaani-complici care sunt de partea cealalta. Si se mai adauga la poveste inca o familie ce-si va trai aceeasta drama in felul ei.

Dar cel mai trist este atunci cand persoana geloasa, parca insetata de drama, nu gaseste suficient cata suferinta isi provoaca lui si paretenerului, si atunci, evident datorita atator ganduri negative, ajunge sa se imbolnaveaca suficient de grav incat sa devina necesar sa i se acorde multa atentie. Si cum va simti ca nu primeste suficienta atentie, boala va deveni tot mai grava, sau vor fi mai multe. De acum si-a asigurat un  arsenal suficient de acuze ce pot fi aruncate zilnic, ceas de ceas, partenerului. Mie imi aduce cu o inchisoare in care cel vinovat este liber si gardianul sta in celula si de acolo ii controleaza viata celuilalt. Probabil pare greu de crezut, dar sunt sigura ca multi ati vazut genul acesta de situatii chiar daca, poate, unele, mai ales la cupluri tinere nu par atat de dramatice fiinda toata povestea asta are o desfasurare graduala. La inceput genul acesta de dependenta a victimei autointretinute se poate gasi sub forma unor lucuri aparent marunte, de exemplu, victima nu are carnet de sofer si atunci vinovatul va trebui mereu sa fie la dispozita si sub sticta observatie a gardianului, sau nu sr descurca in anumite situatii de viata si partenerul trebuie sa-i fie alaturi. Si cate si mai cate scenarii in care familia vrea sa mearga undeva si in ultima secunda totul se contramandeaza, sau dimpotriva orice iesire in lume se lasa cu inca o Camarada sau alt tip de Vinovat ce se adauga listei cu persoane non grata. Practic o persoana normala nu trebuie sa faca aproape nimic pentru a nimeri pe aceasta lista. E pur si simplu lumina de vina, ca la un anumit moment cade intr-un anumit fel pe ea si o arata atragatoare si o transforma in magnet pentru toate persoanele de tip “vinovati”.

In toate aceste scenarii viata trece pe langa aceste persoane, nu-s capabile sa se bucure de nimic din ceea ce au bun si frumos in viata lor, si culmea ironiei, de cele mai multe ori au parte de mult mai multa atentie si iubire, decat cele pe care le considera intruse in viata lor. Vad doar prin filtrul galbem veninos pe care ele insele il alimenteaza.  Nu realizeaza ca in suferinta lor pierd ceva ce nu mai poate fi recuperat, timpul. Fiindca alegerea cum iti consumi timpul, in bucurie sau in suferinta e o alegere personala, dar indiferent de alegere, timpul se consuma, nimeni nu-ti da inapoi timpul pierdut si nici nu iti va oferi ceva drept compensatie. Nu este deloc o situatie win-win, dimpotriva, pierderi pe toate fronturile.

Pupici neveninosi… increzatori totusi ca oamenii vor alege timpu bucuriei

Am decis sa pun poze din locurile frumoase pe unde am ales sa pierd timpul. Si am castigat fooooarte mult. 🙂